The Music Room - Engels ondertiteld

Filmklassieker waarin Satyajit Ray (The Apu Trilogy) een aristocraat portretteert die zich wanhopig vastklampt aan een manier van leven die tot verdwijnen gedoemd is.

Tijden & Tickets

De Bengaalse landheer Huzur Biswambhar Roy woont aan de oever van een rivier, in een paleis in verval. Het is eind jaren twintig en het tijdperk van landheren is stilaan voorbij. Jarenlang heeft Roy weinig te doen gehad. De grootste bron van genot in zijn leven was zijn muziekkamer. Hier organiseerde hij grootse, peperdure concerten en kon hij pronken met zijn rijkdom. Van het familiefortuin is echter weinig overgebleven en Roy moet met lede ogen toezien hoe zijn buurman Mahim, een vulgaire geldschieter uit een lage kaste, hem op de maatschappelijke ladder dreigt te passeren. En dan kondigt Mahim ook nog aan dat hij zelf een concert gaat organiseren. Het mondt uit in een confrontatie tussen oud geld en nieuwe rijkdom.

THE MUSIC ROOM is een hoogtepunt in het oeuvre van de Indiase grootmeester Satyajit Ray. Indringend psychologisch drama wordt afgewisseld met meeslepende muziek- en dansscenes, waarin populaire Indiase artiesten van destijds te zien zijn, zoals Begum Akhtar, Roshan Kumari, Ustad Bismillah Khan, Waheed Khan en Salamat Ali Khan.

Satyajit Ray, India, 1958, 100 min. Bengaals gesproken, Engels ondertiteld. Met Chhabi Biswas, Sardar Akhtar, Gangapada Basu, Bismillah Khan, Salamat Ali Khan.