Play

The Movie Teller

Ontroerend drama van Lone Scherfig (An Education) over een jonge vrouw die haar talent als verhalenverteller gebruikt om de inwoners van een arm mijnstadje in Chili te vertellen over de prachtige films die ze in de bioscoop heeft gezien.

Première
Tijden & Tickets

Het wekelijkse bezoek op zondag aan de bioscoop is het enige verzetje voor de arbeiders en hun gezinnen, die een hard leven leiden in de zoutmijn in de Atacama-woestijn. Ze zien daar de Amerikaanse klassiekers uit de jaren zestig, de tijd waarin de eerste helft van de film zich afspeelt. Het verhaal volgt het gezin van María Magnolia en Medardo. Ze hebben drie zonen en een dochter. Als Medardo na een ongeluk invalide raakt, kan het gezin zich nog maar één kaartje permitteren voor de wekelijkse film. Steeds zal één kind gaan, om daarna de film te vertellen aan de rest van het gezin. De dochter María Margarita doet dat met afstand het beste.

Eenmaal volwassen geworden helpt haar talent María Margarita nog steeds om met de dramatische gebeurtenissen in het gezin, haar eigen leven en haar gemeenschap om te gaan. Deze ondervindt inmiddels de gevolgen van de turbulente politieke ontwikkelingen in het Chili van begin jaren zeventig. Zo onderstreept THE MOVIE TELLER de kracht en troost die uitgaan van de cinema en van verhalen in het algemeen. (jc)

De voorstelling van zondag 16 juni om 11:40 uur is te boeken als filmontbijt.

Lone Scherfig, Frankrijk, Spanje, Chili, 2023, 116 min. Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Bérénice Bejo, Daniel Brühl, Antonio de la Torre, Sara Becker, Alondra Valenzuela.