Play

The Mother of All Lies

Bijzondere documentaire waarin Asmae El Moudir met haar familie terugblikt op het broodoproer in 1981, een pijnlijke periode uit de geschiedenis van haar geboorteland Marokko en haar familie.

Tijden & Tickets

Een leugentje om bestwil kan geen kwaad, maar bij regisseur Asmae El Moudir thuis werden meer leugens dan waarheden verteld. Haar grootmoeder deelde thuis de lakens uit. Het verleden werd verzwegen en foto’s hingen er niet. In een poging om deze onbesproken historie te ontrafelen, bouwt ze de buurt in Casablanca waar ze opgroeide na als maquette. In de minutieus nagemaakte huizen en straten, compleet met meubilair en verlichting, komt een vergeten historie tot leven. El Moudir laat haar familie en buren vertellen wat er gebeurde tijdens en na het broodoproer, een opstand die keihard door de regering werd neergeslagen. De onnatuurlijke, maar intieme setting van de nagebouwde buurt en de vragen van de filmmaker dwingen de hoofdrolspelers de gebeurtenissen te herleven. Dit leidt tot pijnlijke herinneringen, nieuwe inzichten en soms ook tot loutering. De film won de L'Œil d’or – de prijs voor de beste documentaire van het filmfestival in Cannes – en was tevens de Marokkaanse Oscarinzending.

Asmae El Moudir, Marokko, Egypte, Saoedi-Arabië, Qatar, 2023, 97 min. Arabisch gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Mohamed El Moudir, Asmae El Moudir, Zahra Jeddaoui, Said Masrour, Ouardia Zorkani.