Play

The Monk and the Gun

Politieke satire over een sleuteljaar in de geschiedenis van het Koninkrijk Bhutan. Als laatste land ter wereld krijgt Bhutan in 2006 internet en televisie. En er volgen (ogenschijnlijk) democratische verkiezingen.

Laatste kans
Tijden & Tickets

De nieuwste film van de maker van LUANA: A YAK IN THE CLASSROOM, is een geestige politieke satire die zich afspeelt in Bhutan op het moment dat het koninkrijk overgaat in een democratie. Door middel van voorlichting en schijnverkiezingen moet het volk voorbereid worden op de grote omslag. Dat loopt voor de naïeve bevolking niet helemaal op rolletjes.

Assistent Tashi moet voor zijn lama twee geweren gaan zoeken, die voor de verkiezingen ‘iets wil rechtzetten’. Wat dat inhoudt, blijft evenwel onduidelijk. Als Tashi uiteindelijk een antiek Amerikaans geweer op het spoor komt, blijkt ook een louche, Amerikaanse verzamelaar op het wapen te jagen en wel op een typische westerse manier. De levens van verschillende personages raken met elkaar verknoopt en zij komen uiteindelijk samen rond een stoepa, de verblijfplaats van de verlichte Boeddha. Hoe zal dat aflopen?

THE MONK AND THE GUN is een parabel over de onmogelijkheid om de moderniteit te omarmen zonder rekening te houden met het verleden. De film bekritiseert de rol van de media en de manier waarop de politiek mensen uit elkaar drijft. (av)

Pawo Choyning Dorji, Bhutan, 2023, 107 min. Dzongkha & Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Tandin Wangchuk, Deki Lhamo, Pema Zangmo Sherpa, Tandi Sonam, Harry Einhorn.