Play

The Matrix (20th Anniversary)

Twintig jaar na de originele release keert de inmiddels klassieke cyberthriller van de Wachowski’s terug op het grote doek, in een geremasterde versie.

Tijden & Tickets

In THE MATRIX wordt computerhacker Neo benaderd door een groep cyberrebellen die hem ervan proberen te overtuigen dat de wereld waarin hij leeft een gesimuleerde is, gecreëerd door intelligente machines die de mensheid in bedwang willen houden. Neo wordt gezien als ‘de uitverkorene’, het is aan hem om de ‘Matrix’ te kraken en de mensheid te laten terugkeren naar de echte wereld.
THE MATRIX herschreef de wetten van de blockbuster en bewees dat woorden als ‘filosofisch’, ‘ideeënrijk’ en ‘gelaagd’ best kunnen samengaan met commercieel succes. Twintig jaar na de release is de thematiek van de film – de gevaren van kunstmatige intelligentie – misschien nog wel actueler dan destijds, maar ook de martial arts-scènes, de heerlijk lange shootout en de stunts blijken nog even duizelingwekkend en adembenemend als toen.
THE MATRIX won in 2000 vier Oscars in technische categorieën en staat in de top 20 van beste films aller tijden van de populaire filmwebsite IMDb. De scène waarin Neo moet kiezen tussen een rode en een blauwe pil behoort inmiddels tot de klassieke scènes uit de filmgeschiedenis. De broers Wachowski – die inmiddels na een geslachtsverandering als de zussen Wachowski door het leven gaan – maakten nog twee vervolgfilms op THE MATRIX, maar wisten het artistieke succes van de eerste film nooit meer te evenaren. (mv)

The Wachowski’s, VS, 1999, 136 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving, Gloria Foster.