Play

Film & Breakfast: The Man Who Stole Banksy | Meet Maastricht Festival

Fascinerende documentaire over de legendarische straatartiest Banksy, die in 2007 een controversiële muurschildering plaatste in Bethlehem. Het werk werd uitgezaagd en verkocht, waarna een fascinerende wereldreis volgde.

Tijden & Tickets

Om precies te zijn was het een taxichauffeur die het initiatief nam om SOLDAAT DIE PAPIEREN VAN EZEL CONTROLEERT uit te zagen en het stuk beton op eBay te koop te zetten. Van het stoffige Bethlehem reist het kunstwerk van vier ton naar musea en rijke kunstverzamelaars, om uiteindelijk te koop te worden aangeboden op een kunstveiling in Los Angeles.

In deze documentaire wordt vanuit deze gebeurtenis een brug geslagen naar de opkomst van straatkunst en het eigendomsrecht. Straatartiesten schilderen op publieke plekken en zijn doorgaans illegaal bezig. Als gevolg houden ze hun identiteit geheim. Maar wat als de anonieme werken gestolen en te koop aangeboden worden? Als schimmige figuren beweren de muurkunst te willen conserveren? Is er sprake van publiek eigendom of diefstal? Voor antwoorden gaat filmmaker Proserpio in gesprek met kleurrijke bewoners van Bethlehem, advocaten, kunstliefhebbers en kunsthandelaren. (wg)

Programma
11.00 Ontbijt
12.00 Rondleiding door Lumière
12.30 Start film

! Vergeet niet alvorens het ontbijt je ontbijt-voucher op te halen aan onze kassa.

Marco Proserpio, Italië, 2018, 93 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Iggy Pop.