Play

The Man Who Sold His Skin

Tunesisch drama over een Syrische vluchteling die van een beroemde kunstenaar de kans krijgt naar Europa te reizen, maar zich in ruil als levend kunstwerk moet laten exposeren.

Tijden & Tickets
In 2006 zette de Belgische kunstenaar/provocateur Wim Delvoye een enorme tatoeage op de rug van de dertigjarige Zwitser Tim Steiner. Hij verkocht het werk vervolgens aan een kunsthandelaar met Steiner eraan vast. De Zwitser zal zijn huid na zijn overlijden afstaan aan de koper, zodat het werk kan worden ingelijst.

De Tunesische filmmaakster Kaouther Ben Hania (BEAUTY AND THE DOGS) zag Tim toen hij als levend kunstwerk werd geëxposeerd in het Louvre in Parijs. THE MAN WHO SOLD HIS SKIN is losjes gebaseerd op dit bizarre kunstexperiment, maar Ben Hania geeft het verhaal een extra politieke lading door van Tim een Syrische vluchteling te maken. Deze man, in de film Sam genaamd, wil naar België om zijn geliefde te zoeken, maar heeft niet de middelen om naar Europa te reizen. Wanhopig besluit Sam het aanbod te accepteren van een kunstenaar die een uitvergroot Schengenvisum op zijn rug wil tatoeëren, waarna Sam als levend kunstwerk naar Europa kan reizen.

Ben Hania snijdt met haar film grote ethische vragen over vrijheid en exploitatie aan, maar houdt de toon van de film verrassend luchtig en satirisch. De film schreef geschiedenis door als eerste Tunesische film ooit te worden genomineerd voor een Oscar.

Kaouther Ben Hania, Tunesië, Frankrijk, België, Duitsland, Zweden, Turkije, 2020, 104 min. Arabisch, Engels, Frans & Nederlands gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Yahya Mahayni, Dea Liane, Koen De Bouw, Monica Bellucci, Saad Lostan.