The Lost Weekend

Taboedoorbrekend drama over een schrijver die worstelt met een writer’s block en een alcoholverslaving. Winnaar van vier Oscars (waaronder voor beste film) en de Grand Prix op de allereerste editie van het filmfestival in Cannes.

Tijden & Tickets

Billy Wilder doorbrak met THE LOST WEEKEND een taboe in Hollywood. Dronkenschap en alcoholverslaving waren voor 1945 vooral een vermakelijk onderwerp in komedies. Wilder daarentegen koos voor een realistische aanpak in dit indringende portret van alcoholist en schrijver Don. Terwijl zijn familie en vrienden proberen hem van zijn verslaving af te helpen, begint Don aan een vierdaagse zuipmarathon en belandt op de bodem van de put.

THE LOST WEEKEND is een verfilming van het gelijknamige boek van Charles Jackson. In het boek is het hoofdpersonage latent homoseksueel, een gegeven dat Wilder onder druk van de filmcensuur moest schrappen. De resultaten van de eerste testvertoning waren desastreus en Paramount stond op het punt de film terug te trekken, maar dankzij een uitgekiende bioscooprelease in een klein aantal theaters bouwde THE LOST WEEKEND door mond-tot-mondreclame een sterke reputatie op bij het publiek.

Billy Wilder, VS, 1945, 107 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Ray Milland, Jane Wyman, Phillip Terry, Howard Da Silva, Doris Dowling.