Play

The Lost Leonardo

Onthullende documentaire over de Salvador Mundi, een schilderij dat het middelpunt werd van een controverse: is het nu wel of niet een werk van Leonardo da Vinci?

Tijden & Tickets

In 2005 trekt een olieverfpaneel met een afbeelding van Christus de aandacht van twee kunsthandelaren. Achter de slordige restauratie menen ze de hand van een meester te zien. Voor 1.157 dollar kopen ze het werk op. Twaalf jaar later is het 450 miljoen dollar waard. Het duurste schilderij ooit verkocht.

THE LOST LEONARDO vertelt het spannende verhaal achter de Salvator Mundi, een lang verloren gewaand schilderij dat naar verluidt het werk was van Leonardo da Vinci. Vanaf het moment dat het wordt gekocht in een obscuur veilinghuis in New Orleans wordt het lot van de Salvator Mundi bepaald door de verborgen belangen van machtige kunstinstellingen, politici en de rijksten der aarde.

Gaandeweg rijzen er vragen over de authenticiteit van het kunstwerk. Kunstcritici zijn sceptisch maar de belangen zijn groot. In ieder geval wordt het schilderij – nog voordat de kunstkenners het eens zijn – in 2012 op een tentoonstelling in de National Gallery in Londen als een echte Da Vinci.

Andreas Koefoed, Denemarken, Frankrijk, 2021, 100 min. Engels & Frans gesproken, Nederlands ondertiteld.