Play

The Lost King

Stephen Frears (Philomena, The Queen) vertelt het waargebeurde verhaal van een amateurhistorica die zich vastbijt in het mysterie rond de begraafplaats van King Richard III.

Tijden & Tickets

THE LOST KING is deels gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Philippa Langley, een intelligente maar door iedereen miskende vrouw van rond de veertig, die zich vastbijt in de zoektocht naar het graf van koning Richard III en het rechtzetten van zijn slechte reputatie.

De fascinatie ontstaat als Philippa samen met een van haar twee zoons een uitvoering van het gelijknamige toneelstuk van Shakespeare bijwoont. Het lijkt alsof Richard rechtstreeks tegen haar praat en ze probeert zich voor te stellen hoe hij zich moet voelen als gevolg van zijn – onterechte – slechte reputatie. Ze raakt zelfs zo door Richard gebiologeerd dat ze visioenen van hem krijgt. Terwijl seksisme, bureaucratie, budgettaire problemen, maar vooral de arrogantie van academische historici haar tegenwerken, volhardt Philippa in de zoektocht naar Richards begraafplaats, hoewel altijd werd aangenomen dat zijn lijk in een rivier was geworpen.

Een bescheiden, maar uiterst boeiend verhaal, verfilmd op een manier die doet denken aan de typisch Britse films van weleer, wat ongetwijfeld in belangrijke mate te danken is aan alleskunner Stephen Frears. (bw)

Stephen Frears, VK, 2022, 108 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Sally Hawkins, Lewis Macleod, Steve Coogan, Shonagh Price, Helen Katamba.