Play

The Little Comrade

Gevoelig drama over het leven in Estland, gedurende de bezetting van het Stalin-regime, gezien door de ogen van een zesjarige meisje wier moeder is afgevoerd.

Tijden & Tickets

In 1950 gaat Sovjet-Estland gebukt onder de Stalinistische terreur. Lelo’s moeder wordt opgepakt omdat ze een ‘vijand van het volk’ is. Bij het afscheid draagt ze Lelo op braaf te zijn. Het meisje doet haar uiterste best, in de hoop dat haar moeder dan snel terugkomt. Maar ondanks haar goede voornemens rolt Lelo van het ene probleem in het andere. Met de dag groeit de angst dat het haar schuld is dat haar moeder nog niet thuis is.

THE LITTLE COMRADE is een ontroerend en rijk gevisualiseerd coming-of-age verhaal, gebaseerd op twee autobiografische romans van Leelo Tungal, een van Estlands meest geliefde auteurs. Siimets weet perfect de wanhoop van het meisje te vangen. Door de documentaire-achtige filmstijl lijken de beelden welhaast echte herinneringen. (ek)

Moonika Siimets, Estland, 2018, 99 min. Ests & Russisch gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Helena-Maria Reisner, Tambet Tuisk, Yuliya Aug, Eva Koldits, Liina Vahtrik, Juhan Ulfsak.