Play

The Land Of The Enlightened

In het spoor van fotograaf/filmmaker Pieter-Jan De Pue dringen we diep binnen in het veelgeplaagde Afghanistan: een land waar jonge kinderen vogelvrije bendes vormen die handelsroutes controleren en achtergebleven landmijnen verkopen.

Tijden & Tickets

De beelden die De Pue over een periode van zeven jaar vastlegde, bieden een bevreemdende maar ook fascinerende kijk op de toestand waarin Afghanistan wordt achtergelaten voor de volgende generatie. Hij volgt een kinderbende die oude Sovjetmijnen opgraaft en doorverkoopt aan andere kinderen. Ondertussen dromen ze hardop over de dag waarop het Amerikaanse leger zich eindelijk uit hun land zal terugtrekken.

Pieter-Jan De Pue reisde vanaf 2007 meerdere keren naar Afghanistan als fotograaf voor de Verenigde Naties en het Internationale Rode Kruis. Met THE LAND OF THE ENLIGHTENED leverde hij zijn filmdebuut af.

Lumière vertoonde THE LAND OF THE ENLIGHTENED al eens in 2016, maar herneemt de film naar aanleiding van het officiële vertrek van Amerikaanse troepen uit Afghanistan. Met die recente gebeurtenis in het achterhoofd, werpt deze film een interessant licht op een land dat verwoest is door zowel binnenlandse als buitenlandse partijen. Bovendien herdenken we dit jaar dat de aanslagen van 9/11, de reden dat Amerika überhaupt naar Afghanistan ging, twintig jaar geleden plaatsvonden.

Pieter-Jan de Pue, België, Ierland, Nederland, Duitsland, Afghanistan, 2016, 87 min. Perzisch & Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Gholam Nasir, Khyrgyz Baj, Noor, Zulfu, Koko Ewas.
The Land Of The Enlightened 21375 600 0 90 1937 1521734797