Play

The Kyiv Files

In Oekraïne is het Sovjet KGB-archief toegankelijk gemaakt voor het publiek. Deze documentaire volgt diverse mensen die ontdekken dat de staat hen jarenlang in de gaten hield.

Documentaire
Tijden & Tickets

Talloze observatiedossiers werden in 2017 openbaar. Oekraïners konden voor het eerst hun persoonlijke dossiers uit de Sovjet-tijd inkijken. Voor veel oudere inwoners was het een mogelijkheid om antwoord te krijgen op vragen waar ze al decennia mee rondliepen.

Regisseur Walter Stokman verdiepte zich in drie sterk uiteenlopende verhalen. Zijn documentaire biedt een bijzonder inkijkje in de methoden van de Russische geheime dienst. Zo werd om de Nederlandse amateurspionnen Reydon en De Jager te vangen een fictieve militaire basis ingericht. Maar de werkwijze van de KGB grensde ook aan paranoia, getuige het verhaal van Regine Chivrac. Deze Française kreeg tijdens familiebezoek aan Oekraïne een relatie met een student die later informant bleek. Stokman laat zien hoe de jaren van achterdocht doorwerken in onze tijd. Gezinsverbanden die niet meer herstelden. Een zoon die nu tegen de Russen vecht. Een generatie van mensen die altijd op hun hoede zijn gebleven. Door hun verhalen worden we herinnerd aan het belang van transparantie en de bescherming van individuele rechten in elke samenleving.

Walter Stokman, Nederland, 2022, 78 min. Oekraïens, Russisch, Frans & Nederlands gesproken, Nederlands ondertiteld.