Play

The Kingmaker, Imelda Marcos

Ontluisterende, soms welhaast surrealistische, documentaire over Imelda Marcos, de nog altijd in weelde badende weduwe van de voormalige Filipijnse dictator Ferdinand Marcos.

Tijden & Tickets
Terwijl Imelda Marcos zich profileert als een vaderlandslievende vrouw die trots is op al het goeds wat ze voor de Filippijnen doet, laat Greenfield als tegenhanger activisten en politieke tegenstanders van Marcos aan het woord over de corruptie waaronder het land gebukt gaat. Gaandeweg blijkt dat met geld nog steeds van alles te koop is, waaronder macht. En dat er geen bres valt te slaan in het verknipte zelfbeeld van Imelda Marcos als redder van het Filipijnse volk.


Het effect van geld op mensen loopt als een rode draad door het werk van fotografe en cineaste Greenfield. In 2012 scoorde ze hoge ogen met haar documentaire THE QUEEN OF VERSAILLES, met daarin een verwijzing naar de legendarische schoenencollectie van Imelda Marcos, symbool voor de rijkdom, decadentie en consumentisme die Greenfield met haar werk illustreert. (ms)

Lauren Greenfield, Denemarken, VS, 2019, 101 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld.