Play

The Irishman

Martin Scorsese is terug met een meesterlijk misdaadepos over de onopgeloste moord op de legendarische vakbondsleider Jimmy Hoffa. Met Robert de Niro, Al Pacino en Joe Pesci.

Genomineerd voor 10 Oscars, waaronder beste film en beste regisseur.
Tijden & Tickets

De nieuwe film van Martin Scorsese (TAXI DRIVER, THE WOLF OF WALL STREET) is zowel groots als intiem. THE IRISHMAN is gebaseerd op het boek I HEARD YOU PAINT HOUSES van Charles Brandt, over het leven van WO-II veteraan en vakbondsman Frank Sheeran die na de oorlog in de maffia van Pennsylvania terechtkomt. Frank wordt ervan beschuldigd banden te hebben met de misdaadfamilie Bufalino. Ook zou hij een vertrouwenspersoon zijn geweest van de machtige vakbondsleider Jimmy Hoffa die in 1975 spoorloos verdween. Is Frank betrokken bij Hoffa’s verdwijning?

Na klassiekers als GOODFELLAS en MEAN STREETS is het Scorsese opnieuw gelukt om een meesterwerk in het misdaadgenre af te leveren. Geen kunst zou je zeggen met zo’n droomcast bij de hand en een aardig budget om deze heren op leeftijd er jong uit te kunnen laten zien zonder schmink en pruiken. De techniek van digitale youthification zorgt ervoor dat we kunnen genieten van een De Niro die oogt als in zijn ‘You talkin' to me’-hoogtijdagen. De film klokt in op 209 minuten, maar is geen minuut te lang. Genieten dus, van prachtig acteerwerk in een zinderende film, bij voorkeur te zien op het grote doek. (ej)

Martin Scorsese, VS, 2019, 208 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Robert de Niro, Anna Paquin, Al Pacino, Joe Pesci, Jesse Plemons, Harvey Keitel.
Doorlezer

THE IRISHMAN is misschien wel het meest gedurfde werk van de 76-jarige regisseur; een doordachte reflectie op de identiteit van het maffiafilmgenre. De film bevat, zoals het een echt gangsterepos betaamt, de nodige gewelddadigheid, aangelengd met spanning en humor. Met vaardigheid transformeert Scorsese zijn misdaadfilm tot een meeslepende reflectie op tijd, ouderdom en schuldgevoel.

Het verhaal, gebaseerd op het non-fictieboek I HEARD YOU PAINT HOUSES van Charles Brandt, is een rijke en gestructureerde geschiedenisles over de georganiseerde misdaad in het naoorlogse Amerika. Het was De Niro die het boek onder de aandacht bracht bij Scorsese. In het boek beweert de Iers-Amerikaanse gangster Frank Sheeran dat hij onder meer vakbondsleider Jimmy Hoffa vermoord heeft. I Heard You Paint Houses waren de eerste woorden die Hoffa uitsprak toen hij Sheeran voor het eerst ontmoette. De uitdrukking "huizen verven" wordt in misdaadkringen gebruikt als metafoor voor huurmoorden. De "verf" verwijst naar het bloed dat op de muur spat wanneer iemand doodgeschoten wordt.

De regisseur wist het legendarische acteertrio Robert De Niro, Al Pacino en Joe Pesci voor de camera te verzamelen. Het is zijn eerste samenwerking met Al Pacino. In flashbacks zijn de Hollywoodlegendes – allemaal tussen de 75 en 80 jaar – met tien, dertig of zelfs vijftig jaar verjongd om het plot geloofwaardig te maken. De verjongingstechniek maakt het mogelijk om deze topacteurs opnieuw te laten schitteren in rollen die anders niet mogelijk geweest waren. De film is tot nu toe extreem goed onthaald en wordt gezien als een van de grote kanshebbers op de Oscars.