Play

The Invisible Life of Euridice Gusmao

Braziliaans melodrama over twee zussen die gedwongen worden apart te leven. Terwijl ze beiden hun eigen droom najagen, geven ze nooit de hoop op elkaar terug te vinden.

Tijden & Tickets

‘Tropisch melodrama’ is de marketing pitch van THE INVISIBLE LIFE. Een terechte kwalificatie? Oordeel zelf. Tropisch als een rijpe mango – dat zeker – en ook melodramatisch, gezien de levensverhalen van de twee zussen. Het verhaal begint in het Brazilië van de jaren vijftig, een land met prachtige zwoele muziek, maar bovenal een patriarchaal, conservatief land. Beide zussen willen deze omgeving en met name hun strenge autoritaire vader ontvluchten. Dat lukt ze, maar uiteindelijk keren ze terug naar de plek waar ze opgroeiden. Een leugen van hun vader maakt dat ze elkaar tientallen jaren blijven mislopen, ook al wonen ze niet ver van elkaar.

Dit verhaal over feminisme en vrouwelijke solidariteit is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Martha Batalha. Het duurde even voordat de Braziliaanse filmmaker na zijn indrukwekkende debuut (MADAME SATA, 2002) weer in Cannes werd geselecteerd met een nieuwe film. Het leverde hem dit jaar de Un Certain Regard Prijs op. Aïnouz laat ons achter met een gevoel van saudade, een moeilijk te vertalen woord voor heimwee en melancholie. (ej)

Karim Aïnouz, Brazilië, Duitsland, 2019, 139 min. Portugees & Grieks gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Julia Stockler, Carol Duarte, Flávia Gusmão, António Fonseca, Nikolas Antunes.