Play

The Insult

In The Insult leidt een onbenullig geschil tot een langdurige rechtszaak waarin Libanese christenen en Palestijnen recht tegenover elkaar komen te staan. Kamel El Basha won op het filmfestival van Venetië de Volpi Cup voor beste acteur. Genomineerd voor de Oscar voor Beste Buitenlandse Film.

Tijden & Tickets

Tijdens de renovatiewerken van een appartementsgebouw in Beiroet leidt een probleem met de waterafvoer tot een confrontatie tussen bewoner Toni en bouwvakker Yasser. Toni is een Libanese christen, Yasser een Palestijn. Als Toni Yasser een grove belediging naar zijn hoofd slingert, escaleert de ruzie. De daaropvolgende rechtszaak mondt uit in een mediacircus, inclusief massale protesten en geweld.

THE INSULT laat zien dat ook in Libanon de wonden uit het verleden (de Libanese Burgeroorlog van 1975-1990) nog niet geheeld zijn. De film past in de traditie van het Amerikaanse rechtbankdrama, waarbij rechtszaken gebruikt worden om historische en maatschappelijke thema’s uit te diepen. (mv)

Ziad Doueiri, Frankrijk, België, Cyprus, Libanon, VS, 2017, 112 min. Arabisch gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Adel Karam, Kamel El Basha, Camille Salameh, Diamand Bou Abboud, Rita Hayek.