Play

The Innocents

IJzingwekkende thriller van Eskil Vogt (Blind) over vier kinderen die tijdens hun zomervakantie bevriend raken en ontdekken dat ze paranormale krachten hebben.

Tijden & Tickets

Eskil Vogt, de vaste co-scenarist van Joachim Trier, met wie Trier ook het scenario schreef voor het romantische drama THE WORST PERSON IN THE WORLD, schreef en regisseerde nu een film die daarmee geen groter contrast kon vormen: een bloedstollende horrorfilm over kinderen met paranormale krachten. Maar THE INNOCENTS overstijgt de banale verhalen over kinderen met superkrachten en heeft alles in zich om een klassieker te worden in dit genre.

Gedurende de mooie Noorse zomer ontdekken vier kinderen van tien jaar geleidelijk aan dat ze bovennatuurlijke krachten hebben. Maar hoe ze die krachten – in het geheim – meedogenloos inzetten is vaak intrigerend en angstaanjagend tegelijk. Als het uit de hand dreigt te lopen, wordt een van hen zich bewust van de dunne lijn tussen goed en kwaad.

Vogt durft het aan om horror binnen een kinderwereld te situeren. Hij deinst er ook niet voor terug om zo ver mogelijk te gaan met de gruwelijkheden, zonder ooit echt expliciet te worden. Sommige mensen die een geïdealiseerd beeld hebben van tienjarigen zullen zeker geshockeerd zijn. Anderzijds toont de scenarist-regisseur ook dat kinderen op zoek gaan naar het goede. (bw)

Eskil Vogt, Noorwegen, Zweden, Denemarken, Finland, Frankrijk, VK, 2021, 117 min. Noors gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Rakel Lenora Fløttum, Alva Brynsmo Ramstad, Sam Ashraf, Mina Yasmin Bremseth, Ellen Dorrit Petersen.