Play

The Great Escaper

Op feiten gebaseerd Brits drama met Michael Caine in de rol van een oorlogsveteraan die op 89-jarige leeftijd ontsnapt uit een verzorgingstehuis om de zeventigste herdenkingsdag van D-Day in Normandië bij te wonen.

Tijden & Tickets

Op 5 juni 2014 liep de 89-jarige Bernard (‘Bernie’) Jordan – aangespoord door zijn vrouw Irene (‘Rene’) – het verzorgingstehuis uit waar ze samen woonden. Omdat hem een plaats was geweigerd op de officiële reis van het Royal Legion naar de zeventigste herdenking van de landing van de geallieerden in Normandië in 1944, nam Bernie het heft in eigen handen. Zijn verdwijning veroorzaakte lichte paniek bij de lokale politie, totdat hij weer werd gevonden, veilig aangekomen in Normandië, in een bus met zijn medeveteranen.

Tijdens de reis blikt Jordan samen met zijn kameraden terug op de verschrikkingen die ze als mariniers hebben meegemaakt, realistisch weergegeven in een aantal korte, heftige flashbacks. Aangrijpend is ook de ontmoeting met een groepje Duitse veteranen.

Ondertussen zien we ook de mooie, ontroerende relatie die Bernie – ook na al die jaren – heeft met zijn vrouw Rene. Hier komen de buitengewone acteerkwaliteiten van Glenda Jackson – in haar laatste rol, vlak voor haar dood in juni 2023 – en de onverbeterlijke charmeur Michael Caine het meest tot hun recht.

De echte Bernie Jordan overleed in 2015, zeven maanden na zijn spectaculaire avontuur dat zelfs het nieuws haalde. Zijn vrouw stierf een week later. (bw)

Oliver Parker, VK, Zweden, 2023, 96 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Michael Caine, Glenda Jackson, John Standing, Wolf Kahler, Carlyss Peer.?.