Play

The Grapes of Wrath

Odyssee over een boerenfamilie die tijdens de crisis van de jaren 1930 van Oklahoma naar Californië migreert. Staat alom bekend als een van John Fords meesterwerken.

NB: Deze film is Engels gesproken en niet ondertiteld.
Tijden & Tickets

Na het uitzitten van een gevangenisstraf keert Tom Joad terug naar zijn huis, waar hij erachter komt dat zijn familie uit hun boerderij gezet is. Hij sluit zich bij zijn familie aan als ze richting Californië, het beloofde land, besluiten te reizen. Als het ideaal van een zonovergoten, kansrijk Californië niet blijkt te stroken met de harde realiteit, besluit Tom zijn leven in het teken te stellen van sociale hervorming.

THE GRAPES OF WRATH is een verfilming van de gelijknamige roman van John Steinbeck uit 1939. Dat boek schokte lezers destijds omdat het de wrede keerzijde van de Amerikaanse Droom onthulde. Steinbeck blies eigenhandig deze Amerikaanse mythe op. Voor zijn verfilming castte Ford Henry Fonda – in zijn eerdere werk zo vaak het toonbeeld van huiselijke deugd – als Tom Joad, een gewone man die door economisch onrecht gedreven wordt tot gewelddadig verzet. De opvallende zwart-wit cinematografie met hoog contrast van Gregg Toland zet het drama nog extra op scherp. (wg)

John Ford, VS, 1940, 129 min. Engels gesproken, zonder ondertiteling. Met Henry Fonda, Jane Darwell, John Carradine, Charley Grapewin, Dorris Bowdon.
The Grapes of Wrath 1940 poster 62790940680f6