Play

The Goldfinch

Coming-of-age film gebaseerd op de roman van Donna Tartt waarin een jonge man na een traumatische gebeurtenis voor lange tijd houvast vindt bij het schilderij Het Puttertje.

Tijden & Tickets

De dertienjarige Theo woont met zijn moeder in New York. Een zeldzaam uitstapje naar een museum eindigt in een drama als daar op dat moment een bomaanslag wordt gepleegd. In de puinhopen krijgt Theo van een gewonde man een schilderijtje dat hij mee naar buiten neemt. Als blijkt dat zijn moeder is omgekomen, besluit hij het te houden. Vele jaren daarna, na een liefdevolle tijd in het gezin van een vriend en een ongelukkige periode bij zijn vader in Las Vegas, is hij werkzaam als restaurateur. Het schilderijtje, ‘Het puttertje’ van Johan Fabritius, moet terug naar Amsterdam waar het thuishoort. Al die tijd angstvallig bewaard als aandenken aan zijn geliefde moeder, is de kostbare last te groot geworden.

THE GOLDFINCH is gebaseerd op de gelijknamige roman van Donna Tartt over verlies, verdriet en de kracht van kunst. Dit bijzonder rijke boek kan in een film moeilijk volledig tot zijn recht komen. Niettemin verdient deze respectvolle en goed gemaakte bewerking een groot publiek. (av)

John Crowley, VS, 2019, 150 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Ansel Elgort, Oakes Fegley, Luke Wilson, Nicole Kidman, Finn Wolfhard, Sarah Poulson.