Play

The Godfather - 50th Anniversary

Digitaal gerestaureerde versie van het klassieke misdaadepos van Francis Ford Coppola. Terug op het grote doek in het kader van het vijftigjarig jubileum van dit meesterwerk.

Tijden & Tickets

Coppola’s verfilming van het boek van Mario Puzo beschrijft de opkomst en ondergang van de familie Corleone en wordt alom gezien als een van de belangrijkste filmtrilogieën uit de filmgeschiedenis. In aanloop naar de vijftigste verjaardag van de oorspronkelijke release op 24 maart 1972 besloten Paramount en Coppola’s productiebedrijf American Zoetrope de films in een tijdsbestek van drie jaar nauwgezet te restaureren. Alles werd in het werk gesteld om de films zo goed mogelijk te kunnen tonen aan een hedendaags publiek. Uitgangspunt was een eerdere restauratie uit 2007 door de vooraanstaande filmhistoricus Robert Harris. Door gebruik van nieuwe technologieën is die eerdere restauratie aanzienlijk verbeterd. De statistieken maken duidelijk wat voor een monnikenwerk dit is geweest. Onder toezicht van Coppola bekeek het restauratieteam driehonderd prints van de film, die een voor een werden doorgenomen om de best mogelijke resolutie te vinden voor elk frame van de films. Meer dan vierduizend uur werd besteed aan het repareren van vlekken, scheuren en andere gebreken in de negatieven. Daarnaast werd nog eens ruim duizend uur besteed aan een kleurcorrectie om ervoor te zorgen dat het resultaat zou voldoen aan de oorspronkelijke visie van Coppola en cameraman Gordon Willis. Destijds genomineerd voor elf Oscars; de film won er drie, waaronder die voor beste film.

Francis Ford Coppola, VS, 1972, 175 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Marlon Brando, Al Pacino, James Caan, Diane Keaton, Robert Duvall.