Filmconcert: The General + voorfilm Barrier + performance Joost Vrouenraets

De filmklassieker THE GENERAL – volgens velen de beste film uit het zwijgende filmtijdperk – wordt door Kevin Toma voorzien van een luchtige, grappige en zomerse live score.

Tijden & Tickets

In THE GENERAL reconstrueert Buster Keaton een bewogen bladzijde uit de Amerikaanse Burgeroorlog: de zogenaamde Great Locomotive Chase. Hoofdpersonage Johnny Gray – vertolkt door Keaton zelf – heeft twee grote liefdes: Annabelle Lee en de stoomlocomotief ‘The General’. Als de Amerikaanse Burgeroorlog uitbreekt, meldt hij zich aan bij het leger. Hij wordt echter afgewezen. Annabelle maakt het uit omdat ze denkt dat hij laf is. Dan steelt het federale leger Johnny’s geliefde locomotief, met Annabelle aan boord. Ontzet zet hij de achtervolging in. Dit leidt tot een lange reeks verbijsterende en hilarische visuele grappen, die tot de meest iconische in de filmgeschiedenis worden gerekend.

Opmerkelijk aan deze klassieker is de echtheid ervan: de locatie (in het weidse landschap van Oregon), de stunts door Keaton zelf, de combinatie van humor en drama, triomf en tragedie, de uitgewogen afwisseling van de lach en de traan. Destijds slecht ontvangen vanwege het gevoelige thema, nu alom erkend als één van de beste films aller tijden. Ook geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.

zwart-wit, zwijgende film.


Programma:

19.30u:
Opening festivalterrein & bar + performance Joost Vrouenraets & David Peskens
20.50u:
Q&A Joost Vrouenraets
21.00u:
Korte film: Barrier + Q&A met Yorn Heijnen
21:10u:
Hoofdfilm: The General + live score door Kevin Toma
00:00u:
Sluiting festivalterrein & bar


Performance Joost Vrouenraets
Vanaf 19.30 verzorgt choreograaf-danser Joost Vrouenraets samen met fotograaf David Peskens een fase uit de live-performance The Red Circles op het festivalterrein. Met twee rode touwen legt Joost twee cirkels neer waarbinnen hij danst en zich verbindt met de ruimte om zich heen. Op ludieke wijze verbeeldt de choreograaf-danser zo de anderhalvemetermaatregel. Na de performance volgt een Q&A.


Barrier
Yorn Heijnen, Nederland 2020, 2 min.
Een van de inzendingen van de Quarantaine Film Stories-contest van CineSud, waarin filmmakers werden uitgedaagd om een video te maken van maximaal 90 seconden met als thema lockdown/quarantaine.

Buster Keaton & Clyde Bruckman, VS, 1927, 76 min. , zonder ondertiteling.