Play

The Florida Project | Best of 2018

Kleurrijk drama over de gevolgen van armoede, verkozen tot beste film van 2018 door het Lumiere panel, bestaande uit vaste bezoekers en medewerkers. Eenmalige reprise.

Tijden & Tickets

Lichtvoetig portret over de zelfkant van Amerika in de schaduw van Disney World Florida. Met Willem Dafoe in zijn wellicht meest vertederende rol ooit.

Moonee en haar vriendjes struinen door de buurt, op zoek naar avontuur. Ze halen streken uit en hebben de grootste pret. Haar 22-jarige moeder doet er intussen alles aan om voor Moonee te zorgen. Het blijkt een wankel evenwicht.

Eens zaten de budget hotels in Florida vol met toeristen; nu wonen er ‘verborgen daklozen’, mensen zonder reguliere huisvesting. Ruim 41% hiervan betreft gezinnen die elke dag vechten om te overleven. Dit feit leent zich uitstekend voor een sociaal-realistisch drama. Baker kiest echter voor een vrolijke aanpak. Hij vertelt het verhaal vanuit het perspectief van een onschuldig kind. De cameraman doet daar nog een schepje bovenop met het kleurgebruik, door hemzelf omschreven als ‘bosbessenijs met een zure twist’. Een blije film over een trieste wereld. (ms)

Sean Baker, VS, 2017, 115 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Brooklynn Kimberly Prince, Christopher Rivera, Willem Dafoe, Aiden Malik, Josie Olivo.
Doorlezer

Sean Baker over The Florida Project
“Mijn films zijn een directe reactie op wat ik zelf mis op het scherm. Ik wil een film afleveren die een universeel verhaal vertelt, maar zich afspeelt op een unieke locatie en met personages die je nooit in een hoofdrol zag."
Lees het hele interview met regisseur Sean Baker op het International Film Festival Rotterdam hier terug.