Play

The Flavor of Green Tea over Rice

Ozu’s persoonlijke favoriet uit zijn meer dan vijftig titels omvattende oeuvre is een subtiel drama over de klassenverschillen en spanningen in een langdurig huwelijk.

Tijden & Tickets

Tokio in de jaren vijftig. Taeko en Mokichi zijn al jarenlang getrouwd; nu zitten ze midden in een huwelijkscrisis die de grote verschillen tussen hen aan de oppervlakte brengt. Mokichi is een zakenman van eenvoudige, provinciale afkomst, met dito wensen en voorkeuren. Hij rookt graag goedkope sigaretten en zijn lievelingsgerecht is ochazuke (een eenvoudig gerecht dat gemaakt wordt door groene thee over gekookte rijst te gieten). Heel anders is zijn echtgenote Taeko, een chique, in Tokio geboren en getogen vrouw, die zich verveelt met haar betrouwbare, maar simpele man. Hebben de twee elkaar nog iets te vertellen? De komst van Taeko’s levendige, stadse nichtje Setsuko zet het sluimerende conflict op scherp.

THE FLAVOR OF GREEN TEA OVER RICE is typerend voor de stijl van Ozu: de zorgvuldig gecomponeerde beelden en spaarzame dialogen maken de fricties tussen de echtelieden maximaal invoelbaar.

Yasujiro Ozu, Japan, 1952, 115 min. Japans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Shin Saburi, Michiyo Kogure, Kôji Tsuruta, Chishû Ryû, Chikage Awashima.