Play

The Favourite

Heerlijk zwart-komisch kostuumdrama van de Griekse regisseur Yorgos Lanthimos (The Lobster, The Killing of a Sacred Deer) waarin twee vrouwen concurreren om de gunst van de lesbische Engelse koningin. Olivia Colman won voor hoofdrol een Golden Globe.

Tijden & Tickets

De voorstelling van zondag 20 januari om 12:00 uur is te boeken als filmontbijt.

1710, het Engelse hof. Engeland wordt geregeerd door koningin Anne, een kinderlijke, wispelturige maar ook tragische vrouw die nooit de kans heeft gekregen zelfstandig en zichzelf te zijn. Bij het nemen van besluiten is ze afhankelijk van hofdame Lady Sarah, die alle seksuele (Anne is lesbisch) en manipulatieve trucs hanteert om haar eigen agenda na te jagen. Ze is namelijk getrouwd met legeraanvoerder Marlborough, die oorlog voert met Frankrijk. Dan verschijnt Sarah’s nicht Abigail op het toneel, die als dienstmaagd van de koningin wordt aangesteld. Al snel concurreren Sarah en Abigail om de gunst van Anne, daarbij gesteund door mannen aan het hof die allen zo hun eigen belangen hebben.

THE FAVOURITE werd gemaakt door de Griek Lanthimos, die we kennen van THE LOBSTER en THE KILLING OF A SACRED DEER. Het is zijn eerste mainstream film, maar gebleven is het decor van een gesloten milieu, met eigen bizarre en soms brute spelregels. Lanthimos zegt zelf over THE FAVOURITE: ‘De stemming van een paar mensen in een claustrofobische ruimte bepaalt het leven van miljoenen. Nog steeds.’ (jc)

Yorgos Lanthimos, Ierland, VK, VS, 2018, 120 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Olivia Coleman, Rachel Weisz, Emma Stone, Joe Alwyn, Mark Gatiss.
Doorlezer

De carrière van de Engelse actrice Olivia Colman (44) verkeert in een stroomversnelling. Haar rol als koningin Anne in ‘The Favourite’ kan haar een Oscar opleveren. „Ik wist niets over haar. Tijdens de geschiedenisles werd zij nooit genoemd.”

Lees het complete interview met de Engelse actrice Olivia Colman door Ab Zagt in De Limburger hier.

The Favourite Ps 1 Jpg Sd Low © 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation All Rights Reserved 4632 1545049157