Play

The Farewell

Warm, komisch drama over een Chinees-Amerikaanse vrouw die terugkeert naar China voor een huwelijk annex afscheid van haar grootmoeder, die niet mag weten dat ze terminaal ziek is.

Tijden & Tickets

De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en vindt zijn oorsprong in de Chinese overtuiging dat mensen beter niet kunnen weten dat ze terminaal ziek zijn. Want ze gaan eerder dood aan de wetenschap ziek te zijn dan aan de ziekte zelf. Daarom wordt Nai Nai niet verteld dat ze vanwege haar longkanker nog maar drie maanden te leven heeft. Voor haar twee zonen, die zijn geëmigreerd naar de Verenigde Staten en Japan, is het aanleiding een huwelijk te arrangeren tussen de zoon van een van hen en zijn Japanse vriendin.
Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Billi, gespeeld door de Chinees-Amerikaanse rapster en muziekvideoster Awkwafina. Billi woont sinds haar jeugd in New York en kan het met de in China achtergebleven Nai Nai veel beter vinden dan met haar eigen ouders. In THE FAREWELL zien we haar worstelen met de geheimhouding jegens haar grootmoeder, haar familiebanden en haar positie als buitenstaander in zowel China als Amerika. Zijdelings komen de cultuurverschillen tussen China en de Verenigde Staten aan bod. Lulu Wang, niet te verwarren met de gelijknamige Nederlandse schrijfster, biedt in deze warme en bij vlagen komische film geen oplossingen. Een goede keuze: ook in het echte leven zal ieder mens blijven zoeken naar de plek in de familie en het land waarin hij toevallig terechtkomt. (jc)

Lulu Wang, VS, 2019, 100 min. Mandarijn, Engels, Japans & Italiaans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Szuzhen Zhao, Awkwafina, X Mayo, Hong Lu.