Play

The Extraordinary Journey of the Fakir

Humoristische roadmovie over een jonge Indiase fakir/oplichter die in Parijs op zoek gaat naar de vader die hij nooit gekend heeft, daarbij slechts voorzien van zijn paspoort en een vals biljet van honderd euro.

Tijden & Tickets

Deze film – deels Westerse roadmovie, deels Bollywoodmusical – is gebaseerd op de bestseller DE WONDERBAARLIJKE REIS VAN DE FAKIR DIE VASTZAT IN EEN IKEA-KAST van Romain Puértolas. Net als de roman weet de film grote maatschappelijke thema’s (immigratie, globalisering) te verpakken in een uiterst luchtig verhaal over de komische omzwervingen van een fakir door Europa.

Aja – vertolkt door Bollywoodster Dhanush – heeft al vanaf jonge leeftijd mensen voor de gek gehouden met zijn fakir-stunts. Na de dood van zijn moeder reist hij naar Parijs, op zoek naar zijn Franse vader. Hij heeft gehoord dat in Parijs de kracht van de liefde tien keer sterker is dan elders op aarde en daar blijkt geen woord van gelogen. Maar Frankrijk vormt nog maar het begin van een wonderlijke odyssee die Aja langs diverse Europe steden voert. Onderweg leren we een prachtig Afrikaans gezegde kennen: hij die kokosnoten doorslikt, heeft vertrouwen in z’n aars. (mv)

Ken Scott, Frankrijk, VS, België, Singapore, India, 2018, 96 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Dhanush, Bérénice Bejo, Erin Moriarty, Barkhad Abdi, Gérard Jugnot.