Play

The Eternal Memory

Een teder en tegelijkertijd krachtig portret van een Chileens echtpaar dat worstelt met de gevolgen van de ziekte van Alzheimer. Winnaar van de Grote Prijs van de Jury voor beste buitenlandse documentaire tijdens het Sundance Film Festival.

Tijden & Tickets

Een wrange, ironische wending van het lot. De man die zijn hele leven benadrukte dat we de enorme wreedheden van de Chileense dictator Pinochet niet moeten vergeten, strijdt zelf jaren later om het behoud van zijn eigen herinneringen.

In de aangrijpende documentaire THE ETERNAL MEMORY volgt filmmaker Maite Alberdi de twee geliefden Augusto Góngora – gevierd journalist en scherp criticaster van het Pinochet regime – en zijn vrouw, actrice en Chileense Minister van Cultuur, Paulina Urrutia. Góngora wordt in 2014 gediagnosticeerd met de ziekte van Alzheimer en verliest geleidelijk zijn geheugen. Een onontkoombaar proces, maar elke ochtend opnieuw houdt Paulina haar man de spiegel voor van wie en waar ze zijn, en van hun relatie en hun gezamenlijke leven.

Geruisloos volgt de camera hun leven nu en hoe ze omgaan met een strijd die uiteindelijk verloren gaat worden. Die opnames worden aangevuld met archiefbeelden van hun publieke leven – waaronder Góngora’s verslaggeving van de wijze waarop Pinochets gewelddadige regime vanaf 1973 Chili in een gruwelstaat veranderde – en 25 jaar persoonlijke video-opnames.

Een verhaal over de liefde – dat verhaal wilde de filmmaker vertellen. Maar ondertussen zien we nog andere verhalen. Over ouder worden, over het gemis aan gezamenlijke herinneringen en een ziekte die meedogenloos toeslaat. Maar ook over het belang van de ‘reconstitutie’ van de herinnering zoals Góngora het noemt. Niet om in het verleden te blijven hangen, maar vooral om niet te vergeten en om fouten uit het verleden niet te herhalen. Al deze verhalen kun je zien. Maar bovenal een diep ontroerend, aangrijpend verhaal over een onverwoestbare, onvoorwaardelijke en tedere liefde.(ej)

Maite Alberdi, Chili, 2023, 84 min. Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld.