Play

The Electrical Life of Louis Wain

Het buitengewone levensverhaal van de excentrieke Britse kunstenaar Louis Wain, wiens speelse, karakteristieke tekeningen onze kijk op katten voor altijd veranderden.

Tijden & Tickets
Van het oude Egypte tot TikTok, katten hebben mensen altijd al vergezeld op hun levensreis. Maar wie maakte deze wezens schattig? THE ELECTRICAL LIFE OF LOUIS WAIN vertelt het verhaal van de Victoriaanse kunstenaar (1860-1939) wiens tekeningen van vermenselijkte katten hen transformeerden van mysterieus tot onweerstaanbaar. De invloedrijke excentriekeling wordt vertolkt door Benedict Cumberbatch.

Louis Wain bruist van creativiteit. Om zijn moeder, die weduwe is, en zijn vijf jongere zusjes te onderhouden, verkoopt de aan de academie opgeleide kunstenaar tekeningen van dieren. Zijn vaardige en snelle portretschilderingen maken indruk, maar Wains kijk op de wereld weerhoudt hem ervan om zich veel onder de mensen te begeven. Zijn leven verandert als hij voor zijn zussen een aardige, nieuwsgierige gouvernante in dienst neemt, Emily Richardson, die zijn leven verlicht op een manier die zelfs hij zich nooit had kunnen voorstellen. Liefde bloeit over de klassegrenzen heen – zij het tot ergernis van Louis’ strenge zus Caroline, de op één na oudste en de tweede in rang.

Will Sharpe, VS, 2021, 112 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Benedict Cumberbatch, Claire Foy, Andrea Riseborough, Toby Jones, Sharon Rooney.