Play

The Earth Is Blue as an Orange - Engels ondertiteld

Intiem portret van een Oekraïens gezin dat bij wijze van overlevingsmechanisme een film maakt over hun surreële leven in een oorlogsgebied.

Deze film is Engels ondertiteld
Tijden & Tickets

In de straat waar Anna en haar vier kinderen wonen, in de Oost-Oekraïense stad Krasnohorivka, komt de oorlog tussen de separatisten en het leger soms angstwekkend dichtbij. En toch gaat het gewone leven door. Terwijl buiten bommen vallen en beschietingen plaats vinden, focust regisseur Tsylik haar camera op het warme gezinsleven. Muziek en film maken het leven draagbaar voor hen. Als oudste dochter Myroslava wordt toegelaten tot een universitaire filmopleiding is het dan ook bijna vanzelfsprekend dat haar eerste film een familieproductie wordt, waarbij zij de rol van cameravrouw op zich neemt en haar moeder in de regisseursrol stapt. Met zijn allen vormen ze de cast van een korte film, geïnspireerd op hun leven in oorlogstijd.

Hoewel THE EARTH IS BLUE AS AN ORANGE op pijnlijke wijze de oorlog blootlegt die inmiddels heel Oekraïne in zijn greep heeft, is de documentaire ook een hoopvol portret van een familie die oorlog tot kunst transformeert. Iryna Tsilyk, die tijdens het Sundance Film Festival de prijs voor beste regie ontving, documenteert daarmee niet alleen het leven van deze familie, maar ook de mogelijkheid van kunst als overlevingsstrategie.

Iryna Tsylik, Litouwen, Oekraïne, 2020, 74 min. Russisch & Oekraïens gesproken, Engels ondertiteld. Met Ganna Gladka, Stanislav Gladky, Anastasiia Trofymchuk.