Play

The Dead Don't Hurt

Feministische western van Viggo Mortensen over Deense immigranten die een leven proberen op te bouwen in een corrupt stadje in Nevada in de jaren 1860. Met Viggo Mortensen en Vicky Krieps.

Première
Tijden & Tickets

De Frans-Canadese Vivienne en de Deense immigrant Holger zijn op slag verliefd als ze elkaar in San Francisco ontmoeten. De vrijgevochten Vivienne moet niks weten van een huwelijk, maar reist toch mee met de zachtaardige Holger naar het afgelegen grensstadje Elk Flats om daar samen een leven op te bouwen. Als de Amerikaanse Burgeroorlog uitbreekt, besluit Holger impulsief om dienst te nemen. Dat blijkt een fatale vergissing waardoor Vivienne het in haar eentje moet opnemen tegen de machtige en meedogenloze mannen in Elke Flats.

Mortensen nam voor zijn tweede film (na zijn debuut FALLING) zowel de regie, de hoofdrol, het script als de muziek voor zijn rekening. Weliswaar gebruikt Mortensen veel attributen van de klassieke western, maar hij biedt daarnaast een moderne, feministische kijk op het genre. Dat maakt van THE DEAD DON’T HURT een ontroerende romance met ijzersterke vertolkingen (met Vicky Krieps als uitblinker) en visueel overweldigende beelden. Een ongewone western die ook zeer geschikt is voor bezoekers die niet van westerns houden. (ek)

Viggo Mortensen, Canada, 2023, 129 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Vicky Krieps, Viggo Mortensen, Solly McLeod, Garret Dillahunt, Danny Huston.