Play

The Day I Lost My Shadow (+ korte film: Before I Forget)

Bij het uitbreken van de oorlog probeert apotheker Sana, ondanks stroomstoringen, waterrantsoenen en levensmiddelenschaarste, het dagelijks leven in Damascus zo normaal mogelijk voort te zetten.

Tijden & Tickets

Een poging om een gasfles te bemachtigen, wordt onbedoeld het begin van een onzeker avontuur, waarbij ze samen met drie onbekenden afgesneden raakt van haar huis en kind. In het gevaarlijke niemandsland waaruit ze haar weg terug moet zien te vinden, ontdekt ze hoe de ervaring van de oorlog in sommige mensen een nauwelijks zichtbare transformatie teweegbrengt: ze raken hun schaduw kwijt.

Filmmaker Soudade Kaadan verbeeldt deze magisch-realistische vertelling in een dynamische, handheld-stijl die haar achtergrond als documentairemaker verraadt.

De vertoning van The Day I Lost My Shadow wordt voorafgegaan door de korte film Before I Forget (Razan Hassan, Nederland 2018, 11 min.): Herinneringen vervagen, vervormen en verdwijnen. Kon je maar een opnamebeveiliging activeren, zoals op oude cassettebandjes. Precies zo’n bandje nam filmmaker Razan Hassan uit Syrië mee, de enige geluidsopname die ze nog heeft uit haar jeugd. In Nederland probeert ze dit zorgvuldig bewaarde stukje van haar identiteit te ontsluiten.

Soudade Kaadan, Frankrijk, Syrië, Libanon, Qatar, 2018, 94 min. Arabisch gesproken, Engels ondertiteld. Met Reham Alkassar, Sawsan Arshid, Samer Ismail, Oweiss Mkhallalati.