Play

The Dark Horse - openluchtvoorstelling Plein 1992

In eigen land wordt het Nieuw-Zeelandse drama The Dark Horse door critici beschouwd als een van de beste films van eigen bodem van de laatste jaren. Dit krachtige drama vertelt het waargebeurde en zeer bewogen levensverhaal van Genesis Potini, een in 2011 overleden Nieuw-Zeelander met een bipolaire stoornis.

Gratis toegankelijk zonder ticket.
Tijden & Tickets

NB: deze openluchtvoorstelling vindt plaats op Plein 1992. 

In een samenleving waarin het voor veel jongeren moeilijk is de verleidingen van het verkeerde pad te weerstaan, probeert hij door deelname aan een schaakcompetitie het leven van die kansarme jongeren weer op de rails te krijgen. Daarbij trotseert hij de moeilijkheden van zijn eigen aandoening en soms ook heel linke criminelen.
The Dark Horse drijft op het sterke acteren van Cliff Curtis, die eerder te zien was in Once Were Warriors (1994) en Whale Rider (2002). Ook de regie van de jonge filmmaker James Napier Robertson, die zelf het scenario schreef, maakt indruk. Zijn film is vaak komisch, soms rauw maar bovenal intens aangrijpend.

James Napier Robertson, Nieuw-Zeeland, 2014, 125 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Cliff Curtis, James Rolleston, Kirk Torrance, Xavier Horan, Miriama McDowell.