The Blue Caftan

Verfijnd psychoseksueel kamerspel van Maryam Touzani (Adam) over een koppel met een traditionele kledingzaak in een oude Marokkaanse medina.

Tijden & Tickets

Halim en Mina hebben een liefdevol huwelijk, maar met een geheim: Halim is homoseksueel. In de Marokkaanse maatschappij staan, ook nu nog, celstraffen op homoseksualiteit. Mina beschermt haar man voor de gevaarlijke buitenwereld en krijgt daardoor ook een soort moederrol. Omdat ze ongeneeslijk ziek is, weet ze echter dat ze elkaar binnen afzienbare tijd moeten loslaten.

Binnenshuis maakt Halim als meester-kleermaker de mooiste, traditionele kaftans, waar hij steeds minder waardering voor krijgt. Omdat zijn vak uitsterft, hoopt hij op een leerling die hij alle vaardigheden kan aanleren. Als de knappe Youssef zich aandient, wordt het wankele evenwicht in de kledingzaak verstoord en moeten ze alle drie hun diepste angsten onder ogen zien.

Fijngevoelige en subliem geacteerde film over verandering: over oude, prachtige tradities die zouden mogen overleven en groeiend conservatisme dat zou moeten verdwijnen. De blauwe kaftan staat symbool voor de mens, die door de liefde zichzelf mag zijn. (av)

Maryam Touzani, Frankrijk, Marokko, België, Denemarken, 2022, 124 min. Arabisch gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Lubna Azabal, Saleh Bakri, Ayoub Missioui, Mounia Lamkimel, Abdelhamid Zoughi..