Play

The Bishop’s Wife

Klassieke kerstkomedie met Cary Grant als een engel met een dubbele agenda. Goed voor vijf Oscarnominaties in 1948.

Tijden & Tickets

Als een bisschop God om hulp smeekt bij het bouwen van een kathedraal, verschijnt er plots een engel – in de gedaante van Cary Grant – op zijn stoep. Engel Dudley lijkt een godsgeschenk: hij helpt met de fondsenwerving voor de kathedraal, zet in sneltreinvaart de kerstboom op en vrolijkt ook Julia, de vrouw van de bisschop op. Naarmate Dudley meer tijd doorbrengt met de charmante Julia, begint het aardse bestaan hem steeds meer te bevallen.

De romantische komedie THE BISHOP’S WIFE is gesitueerd in de aanloop naar de feestdagen en verwierf de status van kerstklassieker. Aanvankelijk werd aan de filmproductie begonnen met William A. Seiter als regisseur, Cary Grant als de bisschop en David Niven als de engel. Producent Samuel Goldwyn was echter dusdanig teleurgesteld in het resultaat dat regisseur Seiter werd vervangen en de film opnieuw werd gedraaid, waarbij Niven en Grant van rol wisselden. De film werd ondanks het moeizame productieproces een groot succes en kreeg vijf Oscarnominaties, waarvan er één werd verzilverd. In 1996 werd een remake van de film uitgebracht, met Denzel Washington als engel Dudley en Whitney Houston als de vrouw van de bisschop.

Henry Koster, VS, 1947, 109 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Cary Grant, Loretta Young, David Niven, Monty Woolley, James Gleason..