Play

The Big Lebowski - 25th Anniversary

De hilarische cultklassieker The Big Lebowski, met in de hoofdrol de onvergetelijke stoner The Dude, blaast deze maand 25 kaarsjes uit. Dat moet gevierd worden.

Tijden & Tickets

Het aangename leven van de oudere hippie Jeffrey Lebowski, beter bekend als The Dude, wordt verstoord wanneer een stel gangsters zijn huis binnenvalt. Ze slaan hem in elkaar, urineren over zijn vloerkleed en eisen een stevige som geld. The Dude heeft al snel in de gaten dat hij wordt verward met een steenrijke naamgenoot. Als hij de miljonair een bezoekje brengt om compensatie te vragen voor zijn vloerkleed, is het hek van de dam. Samen met zijn vrienden Walter en Donny raakt The Dude verstrikt in een vreemde ontvoeringszaak.

THE BIG LEBOWSKI, geregisseerd en geschreven door de broers Joel en Ethan Coen, volgde twee jaar na hun grote succes FARGO. Inmiddels heeft deze ode aan de slackergeneratie van de jaren negentig een iconische status verworven. De vele legendarische oneliners die THE BIG LEBOWSKI rijk is, zijn niet meer weg te denken uit de populaire cultuur. Denk aan: ‘Yeah, well, that’s just like, your opinion man’ en ‘This aggression will not stand man.’ Eén ding is wel duidelijk: zelfs na vijfentwintig jaar is de wereld The Dude nog niet vergeten.

Joel & Ethan Coen, VS, VK, 1998, 117 min. Engels, Duits, Hebreeuws & Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Jeff Bridges, John Goodman, Julianne Moore, Steve Buscemi, John Turturro.