Play

The Beast

Lynchiaanse sciencefiction-thriller over de invloed van kunstmatige intelligentie op de mens, gesitueerd in een toekomst waarin menselijke emoties een bedreiging vormen. Met Léa Seydoux en George MacKay.

Tijden & Tickets

In 2044 heeft AI alle problemen van de mensheid opgelost door het commando over te nemen. Emoties worden gezien als een defect dat gecorrigeerd moet worden omdat ze een gevaar vormen bij het nemen van eerlijke en rechtvaardige beslissingen. Om oude trauma’s uit te wissen, besluit Gabrielle haar DNA te zuiveren. Daarvoor moet ze terug naar haar vorige levens in 1910 (in Parijs) en in 2014 (in Los Angeles). Steeds ontmoet ze Louis en ontstaan hevige emoties. Al gaan die zeer verschillende kanten uit.

Bonello baseerde THE BEAST losjes op Henry James’ THE BEAST IN THE JUNGLE. Hij strooit met prikkelende ideeën om een scherpe analyse van onze tijd te maken. Hij onderzoekt hoe emoties worden beïnvloed en hoe onze menselijkheid zou kunnen verdwijnen door toenemend pragmatisme en doorgeschoten risicobeheersing. THE BEAST werd lovend ontvangen op het filmfestival van Venetië. (ek)

Bertrand Bonello, Frankrijk, Canada, 2023, 146 min. Frans & Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Léa Seydoux, George MacKay, Guslagie Malanda, Dasha Nekrasova, Martin Scali.