Play

The Banshees Of Inisherin

Martin McDonagh (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) herenigt Colin Farrell en Brendan Gleeson voor een tragikomische karakterstudie over de breuk tussen twee vrienden.

Tijden & Tickets

We schrijven 1923, op een fictief eiland voor de westkust van Ierland. Op de achtergrond horen we de geluiden van de Ierse Burgeroorlog op het vasteland. Elke dag om precies twee uur ’s middags haalt Pádraic zijn vriend Colm op voor hun dagelijkse portie bier in de plaatselijke kroeg. Zo niet vandaag. Colm heeft er genoeg van. Hij zegt zonder reden eenzijdig de vriendschap op en het blijft gissen naar het waarom. Pádraics zus weet het ook niet, maar geeft aan: ‘Misschien vindt ie je gewoon niet leuk meer’. Dat het Colm menens is wordt echter al snel duidelijk. Elke keer dat Pádraic hem benadert, knipt ie één van zijn vingers af, zo dreigt Colm. 

Een gouden greep van McDonagh om de twee sterren uit zijn meesterlijke debuutfilm IN BRUGES (2008) weer bij elkaar te brengen. Decor is ditmaal zijn thuisland, het Ierland van een eeuw geleden in al zijn adembenemende schoonheid. Zelf zegt McDonagh dat het een eenvoudig verhaal is over een vriendschap tussen twee mannen. Of dat echt zo is mag de kijker zelf beoordelen. Melancholie, humor en tragedie worden samengebald in een intelligent meesterwerk, doorspekt met memorabele oneliners. (ej)

Martin McDonagh, Ierland, VK, VS, 2022, 114 min. Iers gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Colin Farrell, Brendan Gleeson, Kerry Condon, Barry Keoghan, Gary Lydon.