Play

The Assistant

Beklemmend speelfilmdebuut over een jonge assistent van een entertainmentmagnaat die langzaamaan inzicht krijgt in de verdorven cultuur binnen het bedrijf.

Tijden & Tickets

Jane heeft – op papier – een droombaan: sinds enkele weken werkt ze als assistent van een machtige film- en televisieproducent in New York. Ze ziet haar baas bijna nooit, maar zijn autoriteit en explosieve willekeur zijn constant voelbaar. Haar dagen zijn lang, de klusjes eentonig. Kopjes afwassen, scripts kopiëren, lunch bestellen, afspraken inplannen. Al snel begint er onder het constante ritme van de routineuze klusjes een onbehaaglijk gevoel te sluimeren. Steeds meer wordt Jane zich bewust van de giftige sfeer in het bedrijf, van de duistere praktijken die zich achter gesloten deuren afspelen, het meedogenloze machtsmisbruik en de heersende zwijgcultuur.

In haar speelfilmdebuut snijdt filmmaker Kitty Green een kwestie aan die sinds #MeToo en de veroordeling van Harvey Weinstein bespreekbaar is geworden: machtsmisbruik – gericht op vrouwen, meestal – in de entertainmentwereld. Green geeft een geheel nieuwe invulling aan de kunst van het weglaten en brengt Jane’s groeiende machteloosheid met minimale middelen op briljante, voelbare wijze in beeld.

Kitty Green, VS, 2019, 87 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Julia Garner, Owen Holland, Matthew Macfadyen.