The Ascent - Engels ondertiteld

Digitaal gerestaureerde, overweldigende laatste film van Larisa Shepitko, winnaar van de Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn in 1977.

Tijden & Tickets

Haar naam doet slechts bij weinigen een belletje rinkelen, maar Larisa Shepitko (1938-1979) was een van de moedigste filmmakers uit het Sovjettijdperk. In haar tragisch korte carrière liet de in Oekraïne geboren filmmaakster slechts een handvol films achter – waaronder de feministische karakterstudie WINGS en het verpletterende meesterwerk THE ASCENT. 

THE ASCENT – volgens velen de beste Sovjet-film van de jaren zeventig – speelt zich af tijdens de donkerste dagen van de Tweede Wereldoorlog. Twee boerensoldaten, afgesneden van de troepen, sjokken door de besneeuwde bossen van Wit-Rusland en zoeken toevlucht bij de dorpelingen. Hun aangrijpende tocht wordt een reis vol verraad en heldendom, gevangen in verbluffende beelden.

Larisa Shepitko, Sovjet-Unie, 1977, 111 min. Russisch & Duits gesproken, Engels ondertiteld. Met Boris Plotnikov, Vladimir Gostyukhin, Sergey Yakovlev, Lyudmila Polyakova, Viktoriya Goldentul.