The Ascent - Engels ondertiteld

Digitaal gerestaureerde, overweldigende laatste film van Larisa Shepitko, winnaar van de Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn in 1977.

Tijden & Tickets

Haar naam doet slechts bij weinigen een belletje rinkelen, maar Larisa Shepitko (1938-1979) was een van de moedigste filmmakers uit het Sovjettijdperk. In haar tragisch korte carrière liet de in Oekraïne geboren filmmaakster slechts een handvol films achter – waaronder de feministische karakterstudie WINGS en het verpletterende meesterwerk THE ASCENT.

THE ASCENT – volgens velen de beste Sovjet-film van de jaren zeventig – speelt zich af tijdens de donkerste dagen van de Tweede Wereldoorlog. Twee boerensoldaten, afgesneden van de troepen, sjokken door de besneeuwde bossen van Wit-Rusland en zoeken toevlucht bij de dorpelingen. Hun aangrijpende tocht wordt een reis vol verraad en heldendom.

De release van WOMEN MAKE FILM biedt een mooie kans om ook het werk van Shepitko (opnieuw) te ontdekken, niet alleen om de verbluffende beelden, maar ook om de meesterlijke schildering van het innerlijke leven van de personages.

Larisa Shepitko, Sovjet-Unie, 1977, 111 min. Russisch & Duits gesproken, Engels ondertiteld. Met Boris Plotnikov, Vladimir Gostyukhin, Sergey Yakovlev, Lyudmila Polyakova, Viktoriya Goldentul.
The Ascent ps 1 jpg sd low 613092048af0b