Play

The Albanian Virgin

Albanees drama over een vrouw die zich probeert te ontworstelen aan de huwelijkstradities van haar patriarchale geboortestreek.

Tijden & Tickets

Albanië, 1958. Het is de tijd van het communistische regime van dictator Enver Hoxha. Luana woont met haar familie in een dorp diep in de Albanese bergen. Tijdens haar jeugd is Agim haar beste vriend. Dankzij hem leert ze te lezen en zelf na te denken. Hun vriendschap verandert langzaam in een prille liefde, maar als dochter van een vooraanstaande dorpsleider mag Luana niet zelf kiezen met wie ze trouwt. Luana besluit de keuze van haar familie te respecteren, maar haar beoogde echtgenoot Flamur blijkt een wrede, gewelddadige man. Luana probeert met Agim te vluchten, maar als dat mislukt, rest haar nog slechts één optie: een oud gebruik dat haar toestaat maagd te blijven en te leven als een man.

Bujar Alimani, Albanië, Duitsland, 2021, 123 min. Albanees gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Rina Krasniqi, Shkurte Sylejmani, Gresa Pallaska, Mimoza Azemi, Nik Xhelilaj..