Play

Tesnota

Grimmig Russisch familiedrama over een opstandige tiener die zich probeert los te maken van de traditionele joodse familiestructuur waarin ze opgroeit.

Tijden & Tickets

In het Russische Naltsjik worden David en zijn verloofde Lea na een feest ontvoerd. De kidnappers eisen losgeld. De joodse ouders van David zien geen andere oplossing dan hun dochter Ilana uit te huwelijken aan een timide joodse man, wiens familie in ruil het losgeld zal betalen. Maar Ilana ¬– een tomboy die het liefst aan auto’s sleutelt – heeft stiekem een relatie met een Kabardische (een etnische groep uit de Kaukasus) jongen en wil niet uitgehuwelijkt worden. Ze heeft sowieso lak aan de tradities en religieuze voorschriften waaraan haar ouders zo gehecht zijn.

Het in Cannes met de FIPRESCI-prijs bekroonde TESNOTA is het regiedebuut van Kantemir Balagov, leerling van de Russische grootmeester Alexander Sokurov. In zijn debuut schetst Balagov een persoonlijk beeld van het Rusland van zijn jeugd, een tijdperk waarin de Tsjetsjeense oorlogen de stemming in het land bepaalden. Balagov koos voor een opvallend 4:3 beeldformaat dat de benauwde wereld waarbinnen Ilana opgroeit visueel benadrukt. (mv)

Kantemir Balagov, Rusland, 2017, 118 min. Russisch gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Atrem Cipin, Olga Dragunova, Veniamin Kac, Darya Zhovnar, Nazir Zhukov.