Play

Terrestrial Verses

Satirisch drama dat in een reeks van negen scènes de kafkaëske absurditeit van het dagelijks leven in Iran laat zien, en de tot wanhoop stemmende interacties van gewone burgers met de overheid of mensen in een autoriteitspositie.

Tijden & Tickets

Een vrouw wordt beschuldigd van autorijden zonder hoofddoek, een vader wordt bekritiseerd omdat hij zijn pasgeboren baby een naam wil geven die onvoldoende islamitisch is en een scholiere wordt op het matje geroepen omdat ze achterop de motorfiets van een jongeman naar school is gekomen. Hun verhalen – soms humoristisch, dan weer aangrijpend – zijn helaas typerend voor het leven in Iran, een land met een complex stelsel van culturele, religieuze en institutionele regels die het dagelijks leven bepalen.

Regisseurs Ali Asgari en Alireza Khatami filmden de negen hoofdstukken in een minimalistische stijl, met een stilstaande camera gericht op de burgers die in discussie gaan met de autoriteiten. Die autoriteiten worden consequent buiten beeld gehouden, waarmee de filmmakers het onzichtbare karakter van de (staats)controle waar Iraanse burgers mee te maken hebben, accentueren.

Bekijk hier de Engels ondertitelde voorstellingen van deze film.



Ali Asgari & Alireza Khatami, Iran, 2023, 77 min. Perzisch gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Bahman Ark, Arghavan Shabani, Servin Zabetiyan, Sadaf Asgari, Faezeh Rad..