Play

Temblores

Emotioneel portret van een man uit Guatemala die zijn gezin vertelt dat hij homoseksueel is. Zijn streng-christelijke familie plaatst hem voor een enorm dilemma.

Tijden & Tickets

‘Waarom heb je het niet ontkend?’, vraagt zijn vader als Pablo hem vertelt over zijn liefde voor een man. ‘Je weet immers hoe je moet liegen’, vervolgt de vader. Het is een veelzeggende scène. Als Pablo deze liefde ontkent, kan hij gewoon verder met de leugen van een gelukkig gezinnetje, mooie vrouw en kinderen, goede baan en rijke komaf. Voor zijn familie is er maar één optie: als hij zijn kinderen wil blijven zien, moet hij zich onderwerpen aan het Evangelische ‘Pray the Gay Away’-programma dat hem zal ‘genezen’.
Evenals in IXCANUL, het bekroonde debuut van Bustamante, gebruikt de regisseur de symboliek van een vulkaan om een innerlijke strijd te symboliseren. Homoseksualiteit is in Guatemala weliswaar legaal, maar daarmee zeker niet getolereerd. Niet in Pablo’s gezin en zeker ook niet in een door strenge religieuze machten gedomineerde samenleving. Is zijn angst om te verliezen groter dan het verlangen om liefde te vinden? (ej)

Jayro Bustamante, Guatemala, Frankrijk, Luxemburg, 2019, 107 min. Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Juan Pablo Olyslager, Mauricio Armas Zebadúa, Diane Bathen, María Telón, Sabrina De La Hoz.