Play

Tel Aviv on Fire

Een komedie over het Arabisch-Israëlisch conflict? Weinig filmmakers die dat aandurven. Sameh Zoabi laat zien dat het mogelijk is met deze film over een medewerker van een zowel in Israël als Palestina razend populaire soapserie.

Tijden & Tickets

Elke dag op weg van zijn huis in Jeruzalem naar Ramallah passeert de Palestijn Salam dezelfde Israëlische grenspost. Hij werkt als productieassistent bij de soapserie ‘Tel Aviv on fire’ over de aanloop naar de Zesdaagse Oorlog in 1967. Als gaandeweg de vriendschap tussen Salam en de Israëlische officier Assi groeit, probeert de laatste het verloop van de serie te beïnvloeden. Zo stelt hij voor om de Joodse generaal in de serie een positievere rol te geven. De Arabische makers zijn het hier natuurlijk niet mee eens.

Op luchtige toon legt de Palestijnse regisseur Zoabi de vinger op de zere plek. Tegen de achtergrond van een regio die decennialang geteisterd is door het Arabisch-Israëlische conflict, durft hij het aan om te kiezen voor een komedie. Een gouden vondst, waarbij de lach de discussie uitlokt. In de woorden van Charlie Chaplin: ‘To truly laugh, you must be able to take your pain and play with it.’ (ej)

Sameh Zoabi, Luxemburg, België, Israël, Frankrijk, 2018, 100 min. Arabisch & Hebreeuws gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Kais Nashif, Lubna Azabal, Yaniv Biton, Maisa Abd Elhadi, Nadim Sawalha.