Play

Tchaikovsky's Wife

Historisch drama over het tumultueuze huwelijk tussen de aristocratische Antonina Miliukova en componist Pjotr Tsjaikovski, die zijn vrouw langzaam tot waanzin drijft.

Tijden & Tickets

Als de muziekstudente Antonina in contact komt met Tsjaikovski, is ze onmiddellijk in een staat van totale aanbidding. Zonder dat duidelijk wordt waarom, wil ze per se met hem trouwen – geruchten over zijn homoseksualiteit negerend. Aanvankelijk wil de beroemde componist niks van haar weten, maar na druk en emotionele chantage ziet hij de financiële en sociale voordelen van een verbintenis. Al snel na hun huwelijk probeert hij echter op alle mogelijke manieren van haar af te komen. Het beeld van een hinderlijke vlieg symboliseert de irritatie die hij voelt.

De film is geheel gemaakt vanuit het perspectief van de ongelukkige Antonina; Tsjaikovki als componist komt niet aan bod. Zonder uitleg over haar diepere beweegredenen blijft vooral het beeld over van een obsessieve, narcistische en fanatieke vrouw, die uiteindelijk aan de obsessieve liefde voor haar man ten onder ging. (av)

Kirill Serebrennikov, Frankrijk, Zwitserland, 2022, 143 min. Russisch & Frans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Alyona Mikhailova, Odin Lund Biron, Philipp Avdeev, Ekaterina Erminishina..