Play

Tanja – Dagboek van een Guerrillera

Documentaire over Tanja Nijmeier, een Groningse studente die zich bij de guerrillabeweging FARC aansloot, en later een sleutelfiguur werd in het Colombiaanse vredesproces.

Documentaire
Tijden & Tickets

Wat bezielt een jonge Nederlandse vrouw om zich duizenden kilometers van huis aan te sluiten bij een gewelddadige revolutionaire strijd? En wie is Tanja Nijmeijer nou echt: een naïef meisje, een bikkelharde terroriste of een idealistische vrijheidsstrijder? Dat zijn de vragen die centraal staan in de documentaire TANJA – DAGBOEK VAN EEN GUERRILLERA.

Nijmeijer vertrekt na haar studie naar Colombia om les te geven. Ter plekke sluit ze zich bij de FARC-beweging aan en weet ze zich snel op te werken tot een van de gezichten van de organisatie. Haar dagboeken, ontdekt door Colombiaanse regeringstroepen in 2007, suggereren dat ze zich ellendig voelde over haar leven in de jungle, maar in latere interviews is ze strijdvaardig en toont ze geen berouw. Toch besluit ze in 2020 de FARC-beweging de rug toe te keren.

Regisseur Marcel Mettelsiefen – zelf half Duits en half Ecuadoraans – versloeg ongeveer tien jaar geleden de vredesbesprekingen tussen FARC en de Colombiaanse regering voor het Duitse weekblad Der Spiegel. Zo ontmoette hij Nijmeijer. Hij wist langzaam haar vertrouwen te winnen en haar over te halen tot deze documentaire. Nijmeijer woont anno 2023 nog steeds in Colombia en staat eveneens nog altijd op de Interpollijst van gezochte mensen.

Marcel Mettelsiefen, Duitsland, Nederland, 2023, 86 min. Nederlands, Spaans & Engels gesproken, Nederlands ondertiteld.