Play

Tótem

Teder en liefdevol portret van een Mexicaans gezin dat het leven viert tijdens een bitterzoet verjaardagsfeest. Een film die toont hoe iedereen verschillend omgaat met loslaten.

Tijden & Tickets

In het familiehuis van grootvader Roberto lijkt het een chaotische en ongeorganiseerde bende, waar de familieleden zich vrij en veilig voelen bij elkaar, maar ook gewend zijn voortdurend hun ruimte en plek te bevechten. Druk bezig met het voorbereiden van een verjaardagsfeest voor de doodzieke Tonatiuh (Tona), moet zijn zevenjarige dochter Sol zichzelf bezighouden in en om het huis. Sol vraagt zich af wat er aan de hand is met haar vader, maar krijgt nauwelijks antwoorden. Tona heeft zich in zijn kamer afgezonderd en wil niemand zien of spreken. Er hangen een paar tieners rond, er worden maaltijden bereid, een healer is bezig het huis te zuiveren van boze geesten, er wordt gekibbeld en gelachen, maar bovenal wil niemand echt accepteren dat hun geliefde Tona dood zal gaan. Het is ook maar de vraag of de fragiele man aanwezig kan zijn bij zijn eigen feest, dat zijn familie wil aangrijpen om uiting te geven aan hun genegenheid. In de loop van de dag begint Sol te begrijpen hoe de vork in de steel zit.

Deze warme film reflecteert op onze sterfelijkheid en hoe moeilijk het voor velen is om hiermee om te gaan. (av)

Lila Avilés, Mexico, Frankrijk, Denemarken, 2023, 95 min. Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Naíma Sentíes, Montserrat Marañon, Marisol Gasé, Saori Guiza, Matteo García Elizondo..