Play

Tár

Veelgeprezen drama van Todd Field (Little Children) met Cate Blanchett als de briljante, veeleisende, soms ronduit tirannieke Amerikaanse dirigent van een prestigieus Duits orkest.

Tijden & Tickets

Scenarist-regisseur Todd Field keert terug na een afwezigheid van zestien jaar en richt de camera op Lydia Tár, de eerste vrouwelijke chef-dirigent van een groot symfonieorkest en een van de belangrijkste vertolkers van klassieke muziek in de 21ste eeuw. Tár is een briljante en snedige vrouw, die altijd het maximale van haar orkestleden vraagt. Iedereen dweept met haar, deels ook uit angst. De komst van een jonge celliste blijkt evenwel het begin van Társ ondergang in te luiden. Tár moet toezien hoe als gevolg van een opeenstapeling van schandalen alles waar ze haar hele leven voor heeft gewerkt – geld, macht, roem, aanzien – haar wordt ontnomen.

TÁR behandelt het uiterst actuele thema van machtsmisbruik op de werkvloer, waarbij het dit keer eens een vrouw is in de rol van dader. Hoofdrolspeelster Cate Blanchett won tijdens het filmfestival in Venetië de Volpi Cup, de prijs voor beste actrice. Regisseur Todd Field liet weten het scenario speciaal voor Cate Blanchett te hebben geschreven. ‘Als zij nee had gezegd was Tár eenvoudigweg niet gemaakt’, aldus Field.

Todd Field, VS, 2022, 158 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Cate Blanchett, Noémie Merlant, Nina Hoss, Sophie Kauer, Adam Gopnik..